dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpeciki w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wieprzowe pulpeciki duszone w sosie śmietanowym z kurkami. Pyszne i pożywne danie dla całej rodziny.

Pulpeciki w sosie kurkowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie kurkowym

Pulpety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyż otrąb pszennych
  • 1 łyż przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie kurkowym
Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy odrobinę bułki tartej i zagniatamy. Formujemy małe kulki. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oliwy.

Dodajemy umyte i pokrojone grzyby. Całość dusimy do miękkości grzybów. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę.

Całość chwilę dusimy. Na koniec do sosu dodajemy pulpety i całość chwilę podgrzewamy. Smacznego!