Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulpeciki z mielonej wieprzowiny gotowane w sosie pomidorowo-cebulowym. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych pulpecików.

Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym
Ziele angielskie, pieprz, kolendrę i płatki papryki przełożyć do moździerza. Dokładnie utrzeć. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić je na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać utarte przyprawy, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, wlać 2 szklanki wody, dodać trochę soli i zagotować. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą,pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne pulpeciki i wrzucać je do gotującego się sosu. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu ok. 15-20 minut. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym
Pokrojone w kostkę cebule zeszklone na oleju.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym
Utarte przyprawy zioła i koncentrat pomidorowy dodane do cebuli.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym
Mięso z dodatkiem czosnku jajka bułki tartej i przypraw.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym
Uformowane z mięsnej masy pulpeciki wrzucone do gotującego się sosu.