Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulpeciki z mielonej wieprzowiny w pomidorowym sosie z dodatkiem serka topionego ze szczypiorkiem.

Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym

 

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 małe jajko
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 litr bulionu wieprzowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 200 g serka topionego ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym
Cebulę pokroić w kostkę. Dodać ją do mięsa (użyłam zmielonej szynki). Dodać też do niego jajko, pieprz, przyprawę w płynie i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Bulion zagotować. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kulki i wrzucać je do gotującego się bulionu. Dodać do niego ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 15 minut. Na patelnię wlać trochę oleju (3-4 łyżki), wymieszać go z mąką. Dodać do tego przecier pomidorowy i serek topiony. Podgrzewać tak długo, aż serek zacznie się topić (mieszać od czasu do czasu). Wlać do tego 3 chochle bulionu, w którym gotują się pulpeciki, wymieszać. Przelać do garnka z pulpecikami, wymieszać i zagotować.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym
Obrana i pokrojona w drobną kostkę cebula.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym
Mięso mielone z dodatkiem przypraw bułki tartej jajka i cebuli.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym
Kuleczki uformowane z mięsnej masy wrzucone do gotującego się bulionu.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym
Mąka wymieszana z olejem z dodatkiem przecieru pomidorowego i serka topionego.