SUPERPRZEPIS

Pulpeciki z kapustą i kaszą manną

  • 10
  • -Natka-
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pulpeciki z kapustą i kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Pyszne pulpeciki z kapustą w sosie pomidorowym - proste i szybkie danie dla każdego łakomczuszka.

Składniki:

Pulpeciki z kapustą i kaszą manną

 

  • Składniki na pulpeciki
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 0,5 kg mięsa mielonego (np. łopatka)
  • 2 kurze jajka
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • ok. 1 szklanka tartej bułki
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos pomidorowy
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z kapustą i kaszą manną
Kapustę myjemy i szatkujemy drobniutko, najlepiej w małą kosteczkę. Przekładamy ją do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy ją na ok. 10 minut a następnie odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.Do miski wykładamy mięso mielone, cebulkę i kapustę, wybijamy dwa jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę mannę i ponownie dokładnie mieszamy.



Z masy formujemy pulpeciki troszkę większe od orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy je na wolnym ogniu ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania do sosu dodajemy przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Smacznego! uś ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku.
Pulpeciki z kapustą i kaszą manną
Z podanych składników przygotowujemy pulpeciki.
Pulpeciki z kapustą i kaszą manną
Każdego pulpecika obtaczamy w bułce tartej.
Pulpeciki z kapustą i kaszą manną
Pulpeciki smażymy na złoty kolor, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Pulpeciki z kapustą i kaszą manną
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy.