agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pulpeciki z mięsa cielęcego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i dietetyczne pulpeciki z cielęciny

Pulpeciki z mięsa cielęcego

Składniki:

Pulpeciki z mięsa cielęcego

 

  • mięso cielęce 800 g
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • bułka czerstwa 0,5 szt
  • masło 2 łyżki
  • mleko 1/2 szklanki
  • przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki
  • sól 1,5 łyżeczki
  • pieprz 1,5 łyżeczki
  • olej 1/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • woda według uznania

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z mięsa cielęcego
Przygotować składniki na pulpety. Mięso cielęce opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach, jeśli są ścięgna to należy je usunąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na maśle zeszklić na złoty kolor, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajko, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do składników, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz. Wymieszać i wyrobić składniki, formować kulki, wkładać do rondelka z olejem i obsmażyć delikatnie, dodać wodę i dusić pod przykryciem. Na koniec do kubeczka wsypać mąkę, wlać powstały sos z duszenia, rozprowadzić mąkę i wlać do pulpetów. Podawać z ziemniakami, surówkami.