Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym

Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym

 

  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki otrąb
  • 6 dużych świeżych borowików
  • 1 litr wody
  • czosnek granulowany do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa dodać wystudzoną cebulkę, otręby, jajko oraz wszystkie przyprawy do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Z powstałej masy mięsnej formować małe okrągłe pulpeciki. Borowiki oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W garnku zagotować wodę, dodać podsmażone borowiki i gotować na małym ogniu 30 min. Po tym czasie do wywaru grzybowego wrzucić przygotowane pulpeciki i gotować aż wszystkie wypłyną na wierzch. Gdy pulpeciki wypłyną, wyjąć je z wywaru a wywar zagęścić mąkę na gęsty sosik. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu włożyć z powrotem pulpeciki i jeszcze chwilkę pogotować na małym ogniu aby mięsko było ciepłe. Gotowe pulpeciki w sosie grzybowym podawać z ulubioną kaszą i ulubioną surówką.
Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym
Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym
Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym
Pulpeciki z mięsa indyczego w sosie grzybowym