Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne pulpeciki z dodatkiem młodej kapusty skąpane w gęstym sosie na bazie musztardy świetnie smakują z kaszą, ryżem lub makaronem.

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

Składniki:

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

Pulpety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 3 łyżki mąki
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sos:

  • 2 l wody
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym

Przygotowanie pulpecików:

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym
Gotowe do ugotowania pulpeciki z młodą kapustą

Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na dużych oczkach. Wrzucić do wrzącej wody, gotować przez minutę, odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody.

Wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki na pulpety, zagnieść jednolitą masę, uformować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.

Gotowanie pulpetów:

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym
Pulpety z młodą kapustą w trakcie gotowania

Wodę zagotować, wrzucić pulpeciki, gotować 20 minut.

Przygotowanie sosu:

Pulpeciki z młodą kapustą w sosie musztardowym
Sos musztardowy do pulpetów w trakcie przygotowania

Pulpety wyłowić z wody, dodać do niej musztardę, czosnek granulowany, sól i pieprz, dokładnie wymieszać rózgą, zagotować.

Łyżkę skrobi rozrobić z odrobiną wody i ciągle mieszając rózgą wlewać do garnka, zagotować, pulpety wrzucić do sosu, gotować jeszcze 3 minuty.

Smacznego!