szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pulpeciki z papryką i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie z makaronem. Lekko pomidorowe, z wyczuwalną nutą czosnku i z pulpecikami może być dobrą propozycją na obiad dla dzieci.

Pulpeciki z papryką i makaronem

Składniki:

Pulpeciki z papryką i makaronem

 

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz, papryka
  • 2 papryki
  • 1 litr wywaru z kostki bulionowej
  • 20 dag. makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z papryką i makaronem
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, połowę cebuli, tartą bułkę, 4 łyżki wody, sól, pieprz i mieloną paprykę. Dobrze wymieszać.

Z mięsnej masy uformować małe pulpeciki. Następnie ugotować je w wywarze przygotowanym z kostki bulionowej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, a następnie zeszklić czosnek i pozostałą cebulę.

Oprószyć mąką, dodać wywar z pulpecików, przecier pomidorowy i wszystko gotować ok. 10 minut.

Paprykę umyć i pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować. Na końcu dodać makaron i pulpeciki. Gotować razem jeszcze ok. 10 minut.

Posypać natką pietruszki i doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.