Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne, delikatne pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem to świetna propozycja na przekąskę nie tylko dla zagorzałych kibiców, polecam :)

Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem

 

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 250 gram szynki
  • 150 gram żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½-1 papryczka chilli
  • Sól, pieprz
  • Około ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Około ½ szklanki bułki tartej
  • Olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków – przekładamy do miski. Dodajemy do nich starty na tarce o dużych oczkach ser i pokrojoną w drobną kostkę szynkę.

Szczypiorek drobno kroimy dodajemy do miski, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną chilli.

Wszystko starannie wyrabiamy (najlepiej ręką ). Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formujemy pulpeciki. Każdy pulpecik obtaczamy najpierw w mące, później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.

Tak przygotowane pulpeciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

Pulpeciki serwujemy z ulubionym sosem u nas słodkim sosem chilli, smacznego ; )   
Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy z przyprawami, serem i szynką
Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem
Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem
Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem
Formujemy pulpeciki obtaczamy je w mace, jajku i bułce
Pulpeciki ziemniaczane z szynką i serem
I smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni - serwujemy z ulubionym sosem

Tagi:

warzywa danie