Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpet wołowy gotowany na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lubię potrawy tzw. z ,, odzysku" .Swego czasu gotowałam ogórkową na wołowinie i akurat wtedy nie było mi mięso i warzywa z zupy potrzebne

Pulpet wołowy gotowany na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpet wołowy gotowany na parze

 

  • 30 dag wołowiny ugotowanej z zupy ( u mnie ,, łata" z zupy Ogórkowa na rosole wołowym)
  • 3 marchewki ugotowane z zupy
  • warzywa gotowane z zupy (1 pietruszka , 1/8 selera ,1/2 pora ,1 cebula )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 pełna łyżeczka mąki
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • sól
  • pieprz mielony
  • cukier
  • maggi w młynie
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pulpet wołowy gotowany na parze
Mięso i warzywa wyjęte z zamrażalnika ułożyć w garnku na parze i podgrzewać by się rozmroziły. Wyjąć . Odłożyć marchewki. Mięso pokroić i zmielić razem z warzywami ( prócz marchewki). Wymieszać. Dodać jajko, natkę pietruszki. Wyrobić dokładnie masę . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Marchewki pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą na pulpet. Masę mięsną ułożyć na folii spożywczej i uformować w wałek. Dobrze zakręcić i związać by sie nie rozpadł. Włożyć do górnego garnka do gotowania na parze . W dolny wlać wodę i gotować pod przykryciem 20 minut od zagotowania wody. W czasie gdy pulpet sie gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzić bulionem * i śmietanką . Dodać chrzan. Wymieszać . Doprawić sos do smaku cukrem, solą . Pulpet wyjąć . Odwinąć z folii i pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami z wody , sosem chrzanowym i np. surówka z buraczków. * jeśli nie mamy zamrożonego bulionu na zapas możemy użyć bulionu warzywnego z kostki rosołowej
Pulpet wołowy gotowany na parze
Ugotowane wołowinę i warzywa zmieszać z jajkiem -pokrojoną marchewką i natką - doprawić
Pulpet wołowy gotowany na parze
Wyłozyc masę miesną na folię spożywczą i uformować w wałek-dobrze zawiazać- gotować na parze
Pulpet wołowy gotowany na parze
Przygotować delikatny sos chrzanowy ze śmietanką
Pulpet wołowy gotowany na parze
Ugotowany pulpet odwinąć z folii - pokroić i podawać z sosem chrzanowym