cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska Jane Austen

Pulpety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie na kwiecień

Pulpety

Składniki:

Pulpety

 

  • 11 dag / 2 filiżanki bułki tartej
  • 5 dag / niepełne pół filiżanki posiekanej słoniny lub tłustego boczku
  • 2 sardele z puszki, wymoczone, pokrojone na kawałeczki i ubite w moździerzu
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki lub pół łyżeczki suszonego oregano
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej i szczypta zmielonego kwiatu muszkatołowego
  • kilka ziarenek pieprzu cayenne
  • 1 duże jajko, rozmącone, do posmarowania powierzchni (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Pulpety
Weź boczku, rozetrzyj w marmurowym moździerzu, posiekaj razem dwie sardele, dwie lub trzy wątróbki gołębie, dodaj ociupinę tartej skórki cytrynowej, ociupinę kwiatu muszkatowego i gałki, pieprzu kajeńskiego, kruszyn chleba suchego i tyleż wołowego łoju, wszystkie te składniki wymieszaj, jajo dodawszy. (H.G. 1796, fac. 1971, s. 119)



Oryginalna mieszanka jest ostrzejsza w smaku i bardziej tłusta, niż odpowiada to współczesnym przyzwyczajeniom, ale jeśli masz ochotę, możesz uzupełnić przepis, dodając drobno pokrojoną drobiową wątróbkę i pokrojony w kostkę plaster boczku. Zmieszaj składniki, dosypując tyle bułki tartej, by masa dała się kształtować. Uformuj z niej małe kulki, obtocz w jajku i smaż albo piecz, aż zrobią się gorące.







  przepis na 16 pulpetów o średnicy 2,5 cm