Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pulpety do flaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę można podawać z pieczywem.

Pulpety do flaków

Składniki:

Pulpety do flaków

 

  • 12 dag wątróbki cielęcej
  • 8 dag łoju drobiowego
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • łyżka natki pietruszki
  • ćwierć łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety do flaków
Wątróbki umyć, obrać z błon i razem z łojem drobno pokroić.
Do masy mięsnej dodać jajka, majeranek, sól, pieprz, natkę pietruszki i utrzeć na puszystą masę. Z powstałej masy formować małe kulki, wrzucać je do wrzącej solonej wody. Gotować 10 minut, po tym czasie wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na talerze i zalać flakami.