Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne danie robione na parze z sosem cytrynowo-koperkowym

Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:

Składniki:

Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:

 

  • Na pulpety :

 

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

 

  • Na sos :

 

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki maki
  • ½ szklanki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • 1 żółtko
  • 1 ,, trójkącik „serka topionego kremowego

 

Sposób przygotowania:

Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:
Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.

W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .

Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.