LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pulpety kukurydziane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie tylko dla wielbicieli klusek i kasz.

Pulpety kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety kukurydziane

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety kukurydziane
Grysik kukurydziany zalać wrzącym mlekiem, podgotować na bardzo gęstą masę, wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać ostudzony grysik, wymieszać, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i przesianą mąką, wymieszać. Formować małe pulpety, otaczać w mące. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąc łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem. Można podawać z dowolnym sosem.
Pulpety kukurydziane
Gotowanie grysiku kukurydzianego na pulpety.
Pulpety kukurydziane
Dodanie żółtek do przestudzonego grysiku.
Pulpety kukurydziane
Dodanie ubitej piany do masy kukurydzianej.
Pulpety kukurydziane
Gotowanie pulpetów z grysiku kukurydzianego.