Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pulpety mięsno-warzywne z indyka

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2570

Marchewkę, seler, por i pietruszkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, zalać

Pulpety mięsno-warzywne z indyka

Składniki:

Pulpety mięsno-warzywne z indyka

 

  • 4 porcje

 

 

  • 30 dag dwukrotnie zmielonego mięsa indyka

 

  • marchewka (12 dag)

 

  • po 10 dag selera i białej części pora

 

  • pietruszka (6 dag)

 

  • czerstwa kajzerka otarta ze skórki

 

 

 

  • łyżka koperku

 

  • 1/2 łyżeczki do kawy tymianku

 

  • łyżeczka jarzynki

 

 

  • po 1/2 puszki kukurydzy i groszku

 

  • 15 dag różyczek brokułów ugotowanych na półmiękko

 

 

  • łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-warzywne z indyka
Marchewkę, seler, por i pietruszkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, zalać posolonym wrzątkiem, gotować około 20 mm, a następnie wyjąć z wywaru (wywar zachować) i osączyć. Bulkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć wraz z warzywami i połączyć z mięsem. Dodać żółtka, koperek, tymianek oraz sól. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodając porcjami, delikatnie wymieszać z masą mięsną. Uformować małe pulpety i gotować je na małym ogniu około 20 min w wywarze z dodatkiem jarzynki. Kukurydzę i groszek połączyć z brokułami, włożyć masło i dusić 7 min. Włożyć pulpety i delikatnie wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.