Pulpety rybne

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ugotować półtora litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela

Pulpety rybne

Składniki:

Pulpety rybne

 

  • 60 dag filetów

 

 

  • czerstwa bułka

 

 

  • 2 jaja

 

 

 

 

  • łyżka koperku

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne
Ugotować półtora litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Lekko rozmrożone filety wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Do masy dodać jaja i koperek, dopra­wić solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, wkładać do odcedzonego, lekko wrzącego, osolonego wywaru i gotować na małym ogniu 20 min. Odcedzić i polać sosem szczypiorkowym lub chrzano­wym. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz z sezonową surówką albo warzywami z wody.

Tagi:

pulpety dania