Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pulpety rybne w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne pulpety z mintaja w zalewie octowej.

Pulpety rybne w occie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety rybne w occie

 

  • 300g mintaja
  • cebula biała
  • mała cebula czerwona
  • łyżka szczypiorku siekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • białko
  • ok. 1/3 kajzerki namoczonej w wodzie
  • bułka tarta ok. 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 1 litr wody
  • ziele angielskie
  • lisć laurowy
  • ok. 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki octu
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w occie
Rybę wyłożyć z zamrażki, aby się rozmroziła, dokładnie odsączyć z powstałej wody. Filety zmielić w maszynce do mięsa, przełożyć do miski. Cebulę białą pokroić w pióra i podsmażyć chwilę, aby zmiękła, nastepnie zmielić tak jak rybę. Do miski z rybą dodać jajko, kajzerkę, bułkę tartą, mąkę, przyprawy oraz szczypiorek. Rozgnieść dwa żabki czosnku przez praskę. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę czerwoną. Całość wymieszać. (Do pulpetów dodaję więcej mąki i bułki tartej, gdyż później leżą jeszcze w zalewie i mogłyby się rozpaść). Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanej patelni w dużej ilości oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić w piórka, marchew w talarki wrzucić do wody razem z liści laurowymi, zielem angielskim i zagotować, aby cebula i marchew zmiękła zmiękła. Ostudzić, dodać ocet, przyprawić cukrem i solą do smaku. Pulpety wyłożyć do miski i zalać zalewą octową. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Pulpety rybne w occie
Rybę zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z resztą składników.
Pulpety rybne w occie
Z masy formować małe kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej.
Pulpety rybne w occie
Pulpety smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Pulpety rybne w occie
Pulpety odwrócić i odsączyć na papierowym ręczniku po upieczeniu.