Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pulpety w białym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne pulpety w białym sosie

Pulpety w białym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety w białym sosie

 

  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 1-2 jajka
  • 1/2 czerstwej bułki(namoczyć w wodzie)
  • 1 średnia cebula
  • sól,pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany
  • sok z pół małej cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • koperek (opłukać i posiekać)

Sposób przygotowania:

Pulpety w białym sosie
Cebulę obrać i posiekać.Do mięsa wbić jajka dodać posiekaną cebulkę,namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Masę mięsną dokładnie wyrobić i uformować pulpety.Do garnka wlać około 3/4 litra wody dodać liście laurowe.Zagotować i włożyć do wrzątku pulpety. Gotować około pół godziny .Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i mąką .Zagęścić sos i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę gotować i zdjąć z ognia .Podajemy z ziemniakami. Koperek można dodać do sosu lub posypać porcje na talerzu.
Pulpety w białym sosie
Na zdjęciu pokazane są pulpety w trakcie gotowania
Pulpety w białym sosie
Na zdjęciu widoczne są już ugotowane pulpety w zabielonym i zagęszczonym sosie