Pulpety w sosie bolońskim
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sosy Łowicz w nowej odsłonie

misia14 - Przepis na: Pulpety w sosie bolońskim offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pulpety w sosie bolońskim
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Niezwykle delikatne pulpety w pysznym sosie bolońskim jako danie na obiad lub ciepłą kolację...


trudność: średne
czas:

Pulpety w sosie bolońskim - SKŁADNIKI:

  • 850g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka ziół Małgorzatki
  • ¼ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • SOS:
  • 1duży słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • 1-2 łyżki mąki
  • Jarzynka i sól do smaku
  • Posiekana pietruszka

Pulpety w sosie bolońskim - PRZYGOTOWANIE:

Mięso z przyprawami wyrobić na jednolita masę, formować wilgotnymi dłońmi pulpety wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować wodę z jarzynką i odrobiną soli (wody tyle aby po włożeniu pulpety były przykryte). Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąc pulpety z wywaru, połowę wywaru odłożyć do kubka. Do rondla dodać sos boloński, zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanym z chłodnym pozostałym wywarem. Doprawić do smaku solą i jarzynka oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety i dusić je na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać posypane pietruszką z surówką i ziemniakami lub chlebem. SMACZNEGO! UWAGA: Nie musimy zużyć całego powstałego wywaru z gotowania pulpetów.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pulpety w sosie bolońskim  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Pulpeciki z bazylią Klopsy z kapustą w środku
Bigos z pulpetami Kebab domowy wieprzowy z ketchupem Grillowane pulpeciki z kaszą manną
Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką Pulpeciki w leśnym sosie Mielone kulki pod serową czapą
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Mielonka ze słoika Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane