Pulpety w sosie bolońskim
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sosy Łowicz w nowej odsłonie

misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 290
zdjęcia: 1 z 1
Pulpety w sosie bolońskim
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Niezwykle delikatne pulpety w pysznym sosie bolońskim jako danie na obiad lub ciepłą kolację...


trudność: średnie
czas:

Pulpety w sosie bolońskim - SKŁADNIKI:

  • 850g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka ziół Małgorzatki
  • ¼ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • SOS:
  • 1duży słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • 1-2 łyżki mąki
  • Jarzynka i sól do smaku
  • Posiekana pietruszka

Pulpety w sosie bolońskim - PRZYGOTOWANIE:

Mięso z przyprawami wyrobić na jednolita masę, formować wilgotnymi dłońmi pulpety wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować wodę z jarzynką i odrobiną soli (wody tyle aby po włożeniu pulpety były przykryte). Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąc pulpety z wywaru, połowę wywaru odłożyć do kubka. Do rondla dodać sos boloński, zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanym z chłodnym pozostałym wywarem. Doprawić do smaku solą i jarzynka oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety i dusić je na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać posypane pietruszką z surówką i ziemniakami lub chlebem. SMACZNEGO! UWAGA: Nie musimy zużyć całego powstałego wywaru z gotowania pulpetów.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pulpety w sosie bolońskim  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Pulpeciki meksykańskie z cynamonem Cebulowe wieprzowe kotlety mielone Jajko ukryte w mielonym
Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem Klops z pieczarkami i czerwoną skorupką Mielone z sosem grzybowym
Kotlety mielone z groszkiem i musztardą Zapiekanka z mięsem mielonym Pulpety w sosie koperkowym
Pieczeń z jajkiem Pulpety z pieczarkami Pulpeciki zapiekane na makaronowych gniazdkach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane