misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pulpety w sosie bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Niezwykle delikatne pulpety w pysznym sosie bolońskim jako danie na obiad lub ciepłą kolację...

Pulpety w sosie bolońskim

Składniki:

Pulpety w sosie bolońskim

  • 850g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka ziół Małgorzatki
  • ¼ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu

  • SOS:
  • 1duży słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • 1-2 łyżki mąki
  • Jarzynka i sól do smaku

  • Posiekana pietruszka

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie bolońskim

Mięso z przyprawami wyrobić na jednolita masę, formować wilgotnymi dłońmi pulpety wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować wodę z jarzynką i odrobiną soli (wody tyle aby po włożeniu pulpety były przykryte). Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąc pulpety z wywaru, połowę wywaru odłożyć do kubka. Do rondla dodać sos boloński, zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanym z chłodnym pozostałym wywarem. Doprawić do smaku solą i jarzynka oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety i dusić je na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać posypane pietruszką z surówką i ziemniakami lub chlebem. SMACZNEGO! UWAGA: Nie musimy zużyć całego powstałego wywaru z gotowania pulpetów.

Redakcja poleca: