Pulpety w sosie bolońskim
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sosy Łowicz w nowej odsłonie

misia14 - Przepis na: Pulpety w sosie bolońskim offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 287
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pulpety w sosie bolońskim
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Niezwykle delikatne pulpety w pysznym sosie bolońskim jako danie na obiad lub ciepłą kolację...


trudność: średne
czas:

Pulpety w sosie bolońskim - SKŁADNIKI:

  • 850g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka ziół Małgorzatki
  • ¼ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • SOS:
  • 1duży słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • 1-2 łyżki mąki
  • Jarzynka i sól do smaku
  • Posiekana pietruszka

Pulpety w sosie bolońskim - PRZYGOTOWANIE:

Mięso z przyprawami wyrobić na jednolita masę, formować wilgotnymi dłońmi pulpety wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować wodę z jarzynką i odrobiną soli (wody tyle aby po włożeniu pulpety były przykryte). Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąc pulpety z wywaru, połowę wywaru odłożyć do kubka. Do rondla dodać sos boloński, zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanym z chłodnym pozostałym wywarem. Doprawić do smaku solą i jarzynka oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety i dusić je na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać posypane pietruszką z surówką i ziemniakami lub chlebem. SMACZNEGO! UWAGA: Nie musimy zużyć całego powstałego wywaru z gotowania pulpetów.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pulpety w sosie bolońskim  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Bigos z pulpetami Kebab domowy wieprzowy z ketchupem Grillowane pulpeciki z kaszą manną
Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką Pulpeciki w leśnym sosie Mielone kulki pod serową czapą
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Mielonka ze słoika Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Wieprzowe kotlety z ryżem Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu Klopsy mielone na bogato

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane