Pulpety w sosie bolońskim
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sosy Łowicz w nowej odsłonie

misia14 - Przepis na: Pulpety w sosie bolońskim offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pulpety w sosie bolońskim
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Niezwykle delikatne pulpety w pysznym sosie bolońskim jako danie na obiad lub ciepłą kolację...


trudność: średne
czas:

Pulpety w sosie bolońskim - SKŁADNIKI:

  • 850g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka ziół Małgorzatki
  • ¼ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • SOS:
  • 1duży słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • 1-2 łyżki mąki
  • Jarzynka i sól do smaku
  • Posiekana pietruszka

Pulpety w sosie bolońskim - PRZYGOTOWANIE:

Mięso z przyprawami wyrobić na jednolita masę, formować wilgotnymi dłońmi pulpety wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu zagotować wodę z jarzynką i odrobiną soli (wody tyle aby po włożeniu pulpety były przykryte). Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąc pulpety z wywaru, połowę wywaru odłożyć do kubka. Do rondla dodać sos boloński, zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanym z chłodnym pozostałym wywarem. Doprawić do smaku solą i jarzynka oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety i dusić je na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać posypane pietruszką z surówką i ziemniakami lub chlebem. SMACZNEGO! UWAGA: Nie musimy zużyć całego powstałego wywaru z gotowania pulpetów.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pulpety w sosie bolońskim  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem Szaszłyki z mielonego z boczkiem
Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Pieczeń w chlebie schowana
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi Ryż podsmażany z mięsem mielonym Mięso mielone z kalarepką
Kabaczek z mięsem Mięso mielone z ryżem i boczkiem Makaron z mięsem i kalarepką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane