SUPERPRZEPIS

Pulpety w sosie cytrynowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pulpety w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli porcji dla 2 osób.

Składniki:

Pulpety w sosie cytrynowym

 

  • Na pulpety:
  • 30 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 20 dag wołowiny bez kości ( użyłam gulaszowego)
  • 1 jajko
  • 1 bułka średniej wielkości( ja daję świeżą)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sok z cytryny do smaku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta cukru do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie cytrynowym
Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia w garnku pod przykryciem.

Zmielić mięso i wyrobić z 1 łyżką zimnej wody.

Namoczyć bułkę w mleku- odcisnąć dobrze ( ja to robię na sitku ).

Roztrzepać jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną gdy jest wymieszane).

Masę mięsną, bułkę, bułkę tartą i jajko dokładnie wymieszać . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.

Podzielić na 12 porcji.

Uformować kulki i oprószyć mąką.

Gotować we wrzącym wywarze 20 minut.

Wyjmować łyżka cedzakową*

W garnuszku rozgrzać masło z olejem.

Wsypać otartą skórkę z cytryny. Chwilę smażyć.

Dodać mąkę i zrobić zasmażkę.

Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .

Wlać sok z cytryny, wsypać kurkumę. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.



Podawać w sosie dodatkiem ryżu i jakąś jarzynką.



* Ja dzielę pulpety na 3 porcje.

Dwie z porcją wywaru z gotowania po ostudzeniu zamrożę , a do trzeciej przygotowuję sos ( w tym przypadku cytrynowy).

Potem mam 2 gotowe obiady - na wywarze robię tylko sos , lub łączę pulpety z wywarem np. z fasolką tworząc jednogarnkowe danie , lub wkładam do zupy.
Pulpety w sosie cytrynowym
Zmielić mieso i wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką-jajkiem i przyprawami
Pulpety w sosie cytrynowym
Uformować 12 pulpetów i oprószyć je mąką- gotować 20 minut w wywarze warzywnym
Pulpety w sosie cytrynowym
Na maśle podsmażyc otartą skórkę cytrynową
Pulpety w sosie cytrynowym
Przygotować sos cytrynowy -włożyc pulpety i chwilę ogrzewać