Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Pulpety w sosie grzybowym Vamilki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wariacja na temat mielonego.

Pulpety w sosie grzybowym Vamilki

Składniki:

Pulpety w sosie grzybowym Vamilki

 

  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • 15 suszonych kawałków grzybów leśnych
  • pół szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie grzybowym Vamilki
Grzyby namoczyć w mleku. Gdy zmiękną zmiksować wszystko blenderem i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Z mięsa, bułki, jaja, cebuli, soli i pieprzu przygotować masę jak na tradycyjne mielone. Formować z nich małe, okrągłe pulpeciki. Smażyć z dwóch stron na brązowo. Następnie dodać do sosu z mleka i grzybów i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli sos będzie za gęsty podlewać wodą. Przyprawić solą i pieprzem.