gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pulpety w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, pożywne pulpety w sosie musztardowym. Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą oraz surówkami.

Pulpety w sosie musztardowym

Składniki:

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety

  • 0,5 kg mięsa indyczego mielonego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia,

Sos

  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2-3 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie musztardowym
Mięso przyprawiamy, dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i formujemy pulpety wielkości mandarynki. Podsmażamy z każdej strony.

Olej doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę i podsmażamy na złoto (zasmażka 2 stopnień). Dodajemy cebulę, chwilkę podsmażamy. Wlewamy wodę i mieszamy. Wody wlewamy w zależności od tego jak chcemy mieć gęsty sos.

Przyprawiamy i dodajemy musztardę. Dodajemy pulpety i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego ;)