Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :)

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

 

  • Na pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki wywaru z gotowania pulpetów
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym
Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Miąższ z bułki pokruszyć i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko ,namoczoną bułkę zmieszaną z bułką tartą. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części .Formować kulki- obtaczać w mące - ułożyć na wysypanej mąką desce ( tacce) wkładać na wrzący wywar i gotować 20 minut. Wyławiać łyżka cedzakową. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając aż się zeszkli. Wsypać przyprawy i dołożyć gałązkę rozmarynu. Mieszając smażyć kilka minut by przyprawy uwolnią smaki. Dorzucić drobno pokrojoną paprykę i pomidora. Posolić. Dusić mieszając 5 minut by zmiękły. Zalać wywarem z gotowania pulpetów. Włożyć pulpety. Dusić ok. 20 minut ( sos powinien się zagęścić ). Dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku . Pulpety podawać w sosie. Posypać listkami natki pietruszki i tymianku. Podałam z kuskusem na sypko i sałatą z minimalistycznym dresingiem ( olej z pestek winogron, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta cukru ). * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z Vegetą , Jarzynką lub tym co kto używa.
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym
Przygotować masę na pulpety wyrabiając je dokładnie
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym
Uformowane pulpety gotować w wywarze 20 minut
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym
Przygotowac sos duszac paprykęi pomidory z przyprawami i wywarem
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym
Włozyć pulpety w sos i dusić w nim by nabrały smaku