reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pulpety w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pulpety jak to pulpety każdy ma swój przepis Moje podałam w sosie pieczarkowym i kluskami z kaszy kuskus

Pulpety w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowym

 

  • Pulpety
  • 800 g mielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka ( namoczona w mleku, odciśnięta i zmielona razem z mięsem)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maggi w płynie
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 10 małych pieczarek
  • mąka do obtaczania

 

  • Sos pieczarkowy.

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety Cebulkę kroimy na kosteczkę i smażymy na rumiano. Pieczarki, do faszerowania pulpetów zostawiamy w całości, myjemy i obsmażamy ( nie jest to konieczne ale bardziej smaczne:) Do mięsa dodajemy resztę składników( oprócz pieczarek) i dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Mięso dzielimy na 10 części, formujemy placek, nakładamy pieczarkę i dokładnie zaklejamy tworząc pulpecika. Każda kulkę obtaczamy w mące i wkładamy do sosu.Sos Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, obsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy. Pieczarki i mąkę zalewamy zimnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos a następnie wkładamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 18-20 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, majeranek i pokrojona natkę pietruszki. Smacznego
Pulpety w sosie pieczarkowym
Etap 1Pieczarki do pulpetów myjemy i obsmażamy ( nie jest to konieczne ale bardziej smaczne:)
Pulpety w sosie pieczarkowym
Etap 2Do mięsa dodajemy resztę składników( oprócz pieczarek) i dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Etap 3Mięso dzielimy na 10 części, formujemy placek, nakładamy pieczarkę i dokładnie zaklejamy tworząc pulpecika.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Etap 4Każda kulkę obtaczamy w mące i wkładamy do sosu.