Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pulpety w sosie pomidorowo cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne pulpety w sosie pomidorowo cebulowym, który idealnie komponuje się z mięsem. Podawać można z ziemniaczkami, ryzem, kaszą bądź makaronem

Pulpety w  sosie pomidorowo cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowo cebulowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowo cebulowym
Pulpety: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, sól pieprz i kasze mannę - wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpety. Przekładamy na deskę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Sos: Cebule i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i czosnek i szklimy. Pomidory blendujemy. Zalewamy cebulę bulionem i dodajemy pomidory, całość podgotowujemy przez 10 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Do sosu wkładamy pulpeciki i całość gotujemy przez około 15-20 minut.
Pulpety w  sosie pomidorowo cebulowym
cebule i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę i przeciskamy przez praskę
Pulpety w  sosie pomidorowo cebulowym
cebule i czosnek szklimy w woku na tłuszczy pomidory blendujemy
Pulpety w  sosie pomidorowo cebulowym
zalewamy całość bulionem i pomorami zblendowanymi
Pulpety w  sosie pomidorowo cebulowym
do sosu wkładamy pulpety i gotujemy przez około 15-20 minut.