madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pulpety w sosie pomidorowym 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię pulpety, ponieważ są dużo lżejsze niz np smażone mielone.

Pulpety w sosie pomidorowym 2

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym 2

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (190g)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • przyprawa typu wegeta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym 2
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy cebulę, wegetę, solimy oraz pieprzymy do smaku. Dodajemy równiez bułkę tartą, tyle, aby pulpety były "ścisłe". Nastepnie dłońmi dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące. Nastepnie do garnka wlewamy wodę (około pół garnka). Do wrzątku wrzucamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sos solą i pieprzem. Można zagęścić sos mąką rozmieszaną z niewielką ilościa wody. Gotowe pulpety podajemy z ziemniakami polane sosem pomidorowym.