kolczyk15

kolczyk15

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

Pulpety w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny pomysł na obiad w smaku rewelacyjne najlepsze do ziemniaków

Pulpety w zalewie octowej

Składniki:

Pulpety w zalewie octowej

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 małe cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • świeża natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek
  • pół szklanki octu spirytusowego
  • łyżeczka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • ziele angielskie i liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pulpety w zalewie octowej
1. Do mięsa mielonego dodajemy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek, jedną drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby mięso było zbyt rzadkie można jeszcze dodać bułki tartej.
2. Formujemy małe około 2 centymetrowe pulpeciki. Gotujemy je w osolonej wodzie około 15 min.
3. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mierzmy ocet z wodą dodajemy cukier, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę pokrojoną w talarki. Wszystko gotujemy 1-2 min.
4. Po ostudzeniu zalewamy pulpety i odstawiamy na 4-5 godz. (może być do lodówki)