iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pulpety wieprzowe w occie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie pulpety możemy włożyć w słoiki i zapasteryzować. A potem wyjmować i zjadać gdy mamy na nie ochotę.

Pulpety wieprzowe w occie

Składniki:

Pulpety wieprzowe w occie

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 jajka,
  • 1 bułka namoczona w mleku,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pulpety wieprzowe w occie
Mięso należy dokładnie wyrobić z solą, pieprzem, majerankiem, koncentratem oraz papryką słodką. W razie potrzeby dodajemy bułkę tartą. Formujemy mokrymi dłońmi małe pulpety, potem smażymy je na złoto. Do ugotowanego 1 litra wody dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz liski. Wywar solimy i pieprzymy. Dodajemy koncentrat. Studzimy i wkładamy pulpety.