Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpety z brukselką w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś przyszło mi do głowy ,że przecież brukselka i pulpety gotują się taki sam czas - więc czemu nie ugotować ich razem w małej ilości płynu

Pulpety z brukselką w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z brukselką w sosie

 

  • 25 dag mięsa mielonego z indyka
  • 30 dag brukselki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • mąka
  • cukier
  • 5 łyżek pokrojonej natki pietruszki
  • 1 kostka bulionu warzywnego Knorra ( lub innego przyprawy do zup )
  • 8 dag koncentratu pomidorowego ( 1 mały )
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z brukselką w sosie
Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści .Przekroić większe na pół tak by wszystkie były mniej więcej jednakowej wielkości .Mięso wymieszać z jajkiem , bułką tartą , natką pietruszki ( 3 łyżki ) .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi .Uformować 8 małych pulpetów i obtoczyć w mące . Brukselkę włożyć go garnka , zalać wodą , dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Dołożyć do niej ostrożnie pulpety i gotować przez 20 minut . Dodać śmietankę i koncentrat ( ja wykładam go do miseczki i rozprowadzam gorącym wywarem a potem wlewam do garnka ) . Rozrobić w kilku 3 łyżkach oleju mąkę ( 3 płaskie łyżeczki ) i zagęścić nią sos - wkłada sie po prostu tą ,, paćkę" z oleju z mąką do sosu i miesza - nie robią się kluchy a sos zagęszcza .Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi . Podawać posypane natka pietruszki . Sos ma taki lekko ,, gołąbkowy " smak - podoba mi się wykorzystanie wywaru z brukselki bo nie lubię marnować niczego. Podpowiadam , że z tej porcji wychodzi 8 pulpetów które podzieliłam na 4 porcje z odpowiednią ilością sosu.
Pulpety z brukselką w sosie
Wyrobić mieso z jajkiem , bułka tartą i przyprawami
Pulpety z brukselką w sosie
Uformować 8 pulpetów i obtoczyc je w mące przed gotowaniem
Pulpety z brukselką w sosie
Oczyszczoną brukselkę zalac wodą , dodać kostke bulionową i zagotować- wrzucić pulpety i gotować 20 minut
Pulpety z brukselką w sosie
Do sosu dodać koncentrat , smietankę i mąkę - zagotować