Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pulpeciki to uwielbiane przez dzieciaków danie, ja dziś proponuje wersję dla dorosłych. Pyszne, soczyste pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie czerwonego wina, pycha :)

Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina

 

  • Pulpety:
  • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku świeżego
  • 1 szalotka
  • Sól, pieprz
  • Sos z czerwonego wina:
  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina
Pulpety: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego bułkę tartą, mleko, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, szalotkę i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, doprawiamy mięso sole i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze.

Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minuty z każdej strony.

Przesmażone pulpety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Sos: do rondelka wlewamy bulion, wino i koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. Kiedy sos zacznie się gotować, wkładamy do niego przesmażone pulpety – zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy wszystko około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy masło i cukier i odparowujemy sos około 10-15 minut, tak aby zgęstniał. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Pulpeciki serwujemy z ugotowaną kaszą jaglaną lub puree ziemniaczanym, smacznego ; )
Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką przyprawami i ziołami
Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina
Z wyrobionego mięsa formujemy zgrabne pulpeciki
Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina
Z wina, bulionu, koncentratu przygotowujemy sos
Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina
Do sosu wkładamy przesmażone pulpeciki i dusimy je około 20 minut