Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pulpety z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie mięsne z dodatkiem winnego, aromatycznego jabłka

Pulpety z jabłkami

Składniki:

Pulpety z jabłkami

 

  • mięso mielone - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • jajko - 1 szt
  • czerstwa bułeczka - 1 szt
  • mleko 1 szkl
  • jabłko - 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • wywar z jarzyn - 2 szkl
  • lub rosół z 1 kostki
  • masło - 1 łyżeczka
  • mąka
  • chrzan - utarty - 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z jabłkami
Uformować 8 pulpetów zmięsa mielonego ,drobno posiekanej cebuli, jajka, małej namoczonej w mleku i odciśniętej bułki,utartego na tarce jabłka ,soli i pieprzu Pulpety włożyć do gotującej się osolonej wody i potrzymać na małym ogniu. Pulpety wyjąć i trzymać w cieple Przygotować rosół z kostki rosołowej lub wywaru z warzyw, dodać łyżeczkę masła,doprawić śmietaną z odrobiną mąki, dodać łyżkę tartego chrzanu i utarte na tarce jabłko, zagotować i zalać pulpety.