Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pulpety z kaszy krakowskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pulpety z kaszy krakowskiej w wersji dla wegetarian podaje się bez boczku, ale z warzywami i sosem.

Pulpety z kaszy krakowskiej

Składniki:

Pulpety z kaszy krakowskiej

 

  • pół szklanki kaszy krakowskiej
  • pól litra wody
  • 1 łyżki tłuszczu (np. masła)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • koperek, majeranek
  • trochę mąki
  • kawałek wędzonego boczku lub słoniny

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z kaszy krakowskiej
Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Wodę zagotować, dodać sól, podsmażoną cebulę i kaszę, mieszać. Gdy zacznie gęstnieć, wstawić do piekarnika i piec, aż się rozklei. Resztę masła utrzeć z żółtkami i wymieszać z kaszą, doprawić do smaku. Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z kaszą. Na wysypanej mąką stolnicy wyłożyć masę i uformować wałek, który pociąć na małe kawałki i zrobić z nich kulki. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucać pulpety, mieszać, by się nie przykleiły i gotować 5 minut, odsączyć. Wyłożyć ugotowane na półmisek i polać stopionym boczkiem i skwarkami.