thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasab

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pulpeciki drobiowe z jajkiem przepiórczym w sosie śmietanowo- koperkowo- sojowym. A jako dodatek chrzan wasabi.

Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasab

Składniki:

Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasab

 

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego( zmieliłam filet z kurczaka)
  • 1 kajzerka zamoczona w bulionie
  • 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 1 cebulka czerwona
  • 1/2 startej marchewki
  • 1 żółtko kurze
  • szczypior
  • (opcjonalnie bułka tarta)
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 1 l bulionu drobiowo- wołowego- nie mocno słonego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • sos sojowy Tao Tao do smaku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

  • jako dodatek- ziemniaki puree, kasza pęczak, ewentualnie ryż
  • chrzan wasabi
  • marynowane grzybki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasab
Ugotować jajeczka na twardo. Przelać zimną wodą, delikatnie obrać.Do miski włożyć mięso, dodać kajzerkę odciśniętą z bulionu, drobno posiekany szczypior i cebulkę, starta na grubych oczkach marchew, żółtko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso jest zbyt klejące, można dodać trochę bułki tartej Bulion podgrzać w średnim garnku. Łyżką nabierać mięso, wkładać jajeczko, i formować dłońmi kulkę. ja ugotowałam 10 jajeczek- mięso podzieliłam na 10 części. Gotowe kulki wkładać do gotującego bulionu. Gotować ok. 30 minut. Kulki wyciągnąć, a do bulionu dodać miksturę( 1/3 szklanki zimnej wody wymieszana z dwoma łyżkami mąki i śmietaną), podgrzać na małym ogniu mieszając. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz dużą ilością sosu sojowego. Dodać koperek i klopsiki. Podawałam z puree ziemniaczanym oraz marynowanymi rydzami i grzybami mun. Do pulpetów pasuje też chrzan, ja dałam zielony chrzan wasabi. Można go zrobić samemu mieszając biały chrzan z odrobiną zielonego proszku wasabi. Jajeczka włożyłam do zimnej wody, gotowałam niecałe 3 min od zagotowania.