Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pulpety z oregano w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne pulpety z oregano w paprykowym sosie

Pulpety z oregano w sosie paprykowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety z oregano w sosie paprykowym

 

  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 2 małe jajka
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 pęczek oregano
  • 2 duże papryki
  • 1 cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 litra wody
  • 1 płaska łyżka kucharka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Pulpety z oregano w sosie paprykowym
Papryki umyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać wodę ,dodać paprykę,kucharka i gotować ok. 15 minut.Mięso włożyć do misy. Dodać namoczona i odciśniętą bułkę. Opłukane oregano posiekać ,cebulkę obrać i posiekać dodać do mięsa .Wbić jajko i doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem.Z mięsnej masy uformować pulpety i włożyć do gotującej się wody z przyprawą i papryką.Gotować przez ok 25 minut. Pulpety wyjąć na talerz ,a sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.Podajemy np; z ziemniakami lub pieczywem.
Pulpety z oregano w sosie paprykowym
Z wyrobionej masy mięsnej formujemy pulpety i wrzucamy do gotującej się wody z papryką i przyprawą
Pulpety z oregano w sosie paprykowym
Ugotowane pulpety wyjąć na talerz , a sos zagęścić mieszanką wody z mąką
Pulpety z oregano w sosie paprykowym
Etap 3