ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pulpety z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie pulpety są bardzo miękkie, soczyste, a dodatkowo to sposób na przemycenie bogatych w błonnik płatków owsianych

Pulpety z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z płatkami owsianymi

 

  • 25 dag mięsa mielonego(ja użyłam mielonego z łopatki)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (moja mama robi z górskimi i też są super)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 pieczarki
  • mąka do zagęszczenia sosu ( u mnie 1 łyżka)
  • trochę śmietany do sosu (ja dałam 3 łyżki)
  • 3/4 szklanki wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpety z płatkami owsianymi
Cebulkę posiekać, 1 pieczarkę zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z cebulką, natką, startą pieczarką, dodać płatki, bułkę, jajko, wyciśnięty czosnek, przyprawy i wymieszać. Pozostałe pieczarki pokroić na plasterki i lekko je poddusić, odłożyć na talerzyk. Z mięsa formować nieduże kulki i smażyć je chwilę z każdej strony na oleju. Potem podlać je wodą i dusić 10 minut pod przykryciem z dołożonymi podsmażonymi wcześniej pieczarkami. Na koniec zagęścić sos mąką rozmieszaną w śmietanie. Można na koniec posypać jeszcze sos posiekaną natką. Ja podaję z kaszą jęczmienną lub gryczaną i ogórkami kwaszonymi.
Pulpety z płatkami owsianymi
do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, natkę, czosnek, starte pieczarki
Pulpety z płatkami owsianymi
dodajemy do tego jajko, płatki owsiane i bułkę tartą
Pulpety z płatkami owsianymi
formujemy kotleciki kuleczki i obsmażamy na oleju
Pulpety z płatkami owsianymi
pulpeciki podlewamy wodą i dodajemy podsmażone wczęśniej pieczarki i dusimy pod przykryciem na koniec zagęszczmy na sos