paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pulpety z ryżem i groszkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i bardzo smaczne pulpety z mięsa drobiowego z nadzieniem z ryżu, tymianku i zielonego groszku.

Pulpety z ryżem i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z ryżem i groszkiem

 

  • 1 sztuka filet kurczaka podwójny
  • curry
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka buła czerstwa
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka tymianek posiekany
  • 1/2 szkalnki ryż jaśminowy
  • 1/2 szkalnki zielony groszek

Sposób przygotowania:

Pulpety z ryżem i groszkiem
W osolonej wodzie z dodatkiem curry ugotować ryż . Pod koniec gotowania dodać groszek tak aby ugotował się razem z ryżem. Odstawić do przestygnięcia. Filet kurczaka opłukać i skręcić przez maszynkę jak na mielone. Dodać jajko, namoczoną w mleku bułkę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Wyrobić mięso rękom jak na mielone. Bierzemy nie dużą ilość mięsa robimy w niego placek na dłoni w środek wkładamy ryż z groszkiem i zawijamy, tak aby farsz był w środku. Formujemy na kształt kulki i panierujemy w mące. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Pulpety z ryżem i groszkiem
Filet kurczaka opłukać i skręcić przez maszynkę jak na mielone. Dodać jajko, namoczoną w mleku bułkę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Wyrobić mięso rękom jak na mielone.
Pulpety z ryżem i groszkiem
W osolonej wodzie z dodatkiem curry ugotować ryż . Pod koniec gotowania dodać groszek tak aby ugotował się razem z ryżem. Odstawić do przestygnięcia.
Pulpety z ryżem i groszkiem
Bierzemy nie dużą ilość mięsa robimy w niego placek na dłoni w środek wkładamy ryż z groszkiem i zawijamy, tak aby farsz był w środku.
Pulpety z ryżem i groszkiem
Formujemy na kształt kulki i panierujemy w mące. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.