Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pulpety z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i dietetyczne pulpeciki do drugiego dania. Z racji diety nie podaję ich w sosie, lecz same.

Pulpety z szynki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety z szynki

wszystkie

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebulki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

Pulpety z szynki

Przygotowanie

Pulpety z szynki
przygotowujemy wszystkie potrzebne skladniki

Mięso (ja kupuję w kawałku) mielimy jednokrotnie, cebulkę kroimy w kostkę

doprawianie

Pulpety z szynki
dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

do zmielonego mięsa dodajemy cebule, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz przyprawe do mięsa mielonego wedle uznania - dokładnie wyrabiamy

lepimy

Pulpety z szynki
formujemy małe mięsne kuleczki - pulpety

formujemy małe kuleczki, często zwilżamy dłonie wodą, aby masa nie przywierała do rąk

gotowanie

Pulpety z szynki
pulpeciki wrzucam

w garnku nastawiamy wodę, solimy ją, ja dodaję jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Na wrzącą wodę wrzucamy pulpety i gotujemy je na najmniejszym płomieniu 35-40 minut