migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

 

  • 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • pół suchej bułki
  • sól,pieprz
  • cukier
  • 1,5 słoika pomidorów krojonych (ok 700 g)
  • 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach

Sposób przygotowania:

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie.

Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem. Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów więc dodałam tylko trochę pieprzu.

Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia.

Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem.

Z masy uformować pulpety. Następnie pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym.

Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg.

Gotowe pulpety podałam z ryżem.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Następnie pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35 minut, funkcja termoobieg.