mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pure z dyni bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie pure z dyni ma bardzo wiele zastosowań:)

Pure z dyni bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pure z dyni bez pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Pure z dyni bez pieczenia
Dynię wydrążam z watowatego miąższu oraz z nasion. Następnie dynię kroję na podłużne kawałki, obieram nożem ze skóry i kroję w dużą ok. dwucentymetrową kostkę. Przekładam kostki dyni do dużego garnka i zalewam wodą (tak, aby woda znajdowała się 1 centymetr powyżej powierzchni dyni). Gotuję ją na niewielkim ogniu aż dynia zmięknie. Następnie miękką dynię umieszczam na durszlaku i pozostawiam na pół godziny, albo i dłużej aby ją dokładnie odsączyć. Na koniec miksuję dynię i ponownie pozostawiam na sicie na 30-60 minut, aż nadmiar wody spłynie. Dynię w takiej postaci można przeznaczyć na zupy, placuszki, ciasta, desery itd.
Pure z dyni bez pieczenia
Dynię przekrawam na pół, wyjmuję watowate wnętrze i pestki
Pure z dyni bez pieczenia
Dynię obieram ze skóry i kroję w kostkę
Pure z dyni bez pieczenia
Kostki dyni zalewam wodą i gotuję w garnku
Pure z dyni bez pieczenia
Miękką dynię umieszczam na sicie lub durszlaku i osączam

Tagi:

dynia