Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Pure z pieczonych buraków

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczone buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki, a pure do chłodnika. Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny!

Pure z pieczonych buraków

Składniki:

Pure z pieczonych buraków

 

  • 1 kg surowych czerwonych buraków
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:

Pure z pieczonych buraków
Buraki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową, posypujemy szczyptą cukru i układamy łodyżki tymianku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczane pakieciki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy, aż buraki będą miękkie. Młode buraki pieką się około 40 minut, stare już nieco dłużej, około 60 minut. W czasie pieczenia warto sprawdzić czy są już miękkie. Odwijamy folię i nakłuwamy czymś ostrym. Ja często po prostu dotykam buraki goła ręką. Gdy czuj e, że są już miękkie, wyciągam je z piekarnika. Gdy buraki ostygną na tyle, że można je wziąć do ręki, obieramy je ze skórki. Następnie kroimy w plastry i miksujemy w blenderze.

Tagi:

buraki