Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Puree selerowo – ziemniaczane :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ziemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .

Puree selerowo – ziemniaczane : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree selerowo – ziemniaczane :

 

  • ¼ selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Puree selerowo – ziemniaczane :


Obrać i umyć ziemniaki, seler i jabłko. Pokroić w kawałki wielkości ćwiartki ziemniaka. Zalać wodą , osolić . Ugotować do miękkości. Odcedzić .


Utłuc jak na normalne puree z dodatkiem masła i śmietanki .


Postawić garnek na małym gazie i mieszając ogrzewać by lekko odparowało.


Natkę umyć - osuszyć i pokroić ( same listki). Wymieszać natkę z puree.



Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu).



* Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła. A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka.


Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka.


 

Puree selerowo – ziemniaczane :
Ugotować razem ziemniaki-seler i jabłko-odcedzić
Puree selerowo – ziemniaczane :
Utłuc na puree dodając śmietankę i masło
Puree selerowo – ziemniaczane :
Natkę pietruszki umyć -osuszyć i drobno usiekać
Puree selerowo – ziemniaczane :
Wymieszać drobno usiekaną natke z puree ziemniaczanym