kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Puree z czosnkiem i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ziemniaczane puree, pachnące masłem, czosnkiem i ziołami. Doskonały dodatek do mięs, pieczonej kiełbaski.

Puree z czosnkiem i kolendrą

Składniki:

Puree z czosnkiem i kolendrą

 

  • 1.5 kg dobrej jakości ziemniaków, mączystych najlepiej
  • pół kostki masła
  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanego
  • garść świeżej kolendry, również posiekanej dość drobno
  • kubek dobrej śmietany, nie kwaśnej 30% lub 18% lejącej się ładnie śmietanki
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Puree z czosnkiem i kolendrą
Ziemniaki obieramy oczywiście i kroimy w grubą kostkę, gotujemy i odcedzamy dokładnie.
W garnku, w którym gotowały się ziemniaki rozpuszczamy na małym ogniu masełko. Kiedy się rozpuści, dodajemy czosnek i chwilkę go podsmażamy ale tak żeby nie stracił koloru. Nie może zbrązowieć! Dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy.
Dodajemy ziemniaki, kolendrę i ucieramy puree na gładką masę bez grudek.

Pycha i proste, czyli tak jak lubię-:))
W wersji luxury -:)) dodajemy do ziemniaków kilka łyżek startego sera Cheddar lub sera z przerostem niebieskiej pleśni, drobno pokruszonego i ucieramy.

U mnie takie ziemniaczki wystąpiły ostatnio w duecie z pieczoną w całości gęsią. Dodatkowo polane, choć to już niezbyt zdrowe, wytopionym podczas pieczenia gęsim tłuszczykiem.
Smacznego.