ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Puree z dyni lekko waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak zrobione puree wykożystuję do robienia placków czy ciasteczek

Puree z dyni lekko waniliowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puree z dyni lekko waniliowe

 

  • 1 kg dyni obranej
  • 4 łyżi cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Puree z dyni lekko waniliowe
Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyćdo garnka, podlać wodą i dusić tak długo aż dynia zmięknie i rozgotuje się, a woda w większości wyparuje. Dynię trzeba od czasu do czasu przemieszać. Gdy dynia będzie już dostatecznie gęsta dodać cukier waniliowy i parę minut jeszcze pogotować. Dynię wystudzić (najlepiej wyłożyć na drobne sitko, wtedy nadmiar wody zpłynie do miseczki) Z tej porcji wychodzi ok 2 szklanek puree.
Puree z dyni lekko waniliowe
Należy przygotować jeden kilogram już obranej dyni
Puree z dyni lekko waniliowe
Przygotowaną dynię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Tagi:

dynia