BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Puree z dyni na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki przecier zawsze robię jesienią i zamrażam. W każdej chwili moge go użyć do placuszków czy zupy mlecznej. Polecam.

Puree z dyni na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puree z dyni na zimę

 

Sposób przygotowania:

Puree z dyni na zimę
Umytą dynię kroję w mniejsze kawałki, np. ósemki. Wyjmuję pestki. Przekładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Temp. ok 150 st. Piekę do momentu aż zmięknie. Zależy to od rodzaju dyni. Sprawdzam wykałaczką. Kiedy ostygnie to dynię obieram i miksuję w blenderze. Czasem jest bardzo gęsta to dolewam odrobinę wody. Taka masę przekładam do foremki silikonowej i wstawiam do zamrażarki. Następnego dnia przekładam porcje do woreczka foliowego i w razie potrzeby mam pod ręką gotowy przecier z dyni..
Puree z dyni na zimę
przecier wkładam do takich foremek i zamrażam

Tagi:

dynia