Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Puree z dyni z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puree z dyni z dodatkiem rozmarynu możemy wykorzystać do wielu dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków, klusek, czy też babeczek.

Puree z dyni z rozmarynem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puree z dyni z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Puree z dyni z rozmarynem

ETAP 1:

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części i wydrążamy miąższ.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy kawałek obficie skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz świeżym rozmarynem.
Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 1 godz. lub do miękkości.

Miękkie kawałki dyni obieramy ze skórki (opcjonalnie) i blendujemy do momentu osiągnięcia konsystencji musu.

Jeśli chcemy przechować puree przez dłuższy czas możemy je zamrozić lub zapasteryzować w słoikach.

Puree z dyni z rozmarynem
Dynię kroimy na części i wydrążamy z miąższu.
Puree z dyni z rozmarynem
Pokrojoną i wydrążoną dynię układamy na blaszce
Puree z dyni z rozmarynem
Dynię obficie polewamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą oraz rozmarynem
Puree z dyni z rozmarynem
Dynię pieczemy w temp. 180'C przez ok. 1 godz.
Puree z dyni z rozmarynem
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy do chwili uzyskania jednolitej masy.

Tagi:

dynia