-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Purpurowe ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wpadła mi w ręce purpurowa marchewka i nie wiedziałam co z nią zrobić więc upiekłam ciasto i powiem Wam, że jest przepyszne! Polecam!

Purpurowe ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Purpurowe ciasto marchewkowe

 

  • ok. 80 dag marchewki purpurowej - (3 szklanki startej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 4 duże jajka (ja wzięłam jeszcze jedno malutkie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Ponadto:
  • papier do pieczenia
  • blacha 25cm x 36cm

 

Sposób przygotowania:

Purpurowe ciasto marchewkowe
Na początku myjemy marchewkę, obieramy ją oraz ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach (radzę robić to w rękawiczkach gumowych, bo marchewka bardzo farbuje). Orzechy włoskie obieramy z łupinek i siekany drobno, możemy je także włożyć do papierowej torebki i "rozbić" wałkiem do ciasta. Następnie zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na bok. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy olej i jeszcze chwilkę mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, dodajemy także szczyptę soli. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy jajecznej i miksujemy. Następnie do ciasta dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz odciśnięte z wody rodzynki. Całość mieszamy dokładnie, przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ciasto należy piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu możemy je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego!
Purpurowe ciasto marchewkowe
1. Orzechy siekamy drobno, rodzynki zalewamy wrzątkiem. 2. Marchewkę ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach.
Purpurowe ciasto marchewkowe
1. Jajka wybijamy i dodajemy cukier. 2. Miksujemy całość na gładką masę.
Purpurowe ciasto marchewkowe
1. Mąkę oraz przyprawy przesiewamy. 2. Mąkę dodajemy do ciasta i miksujemy.
Purpurowe ciasto marchewkowe
Do ciasta dodajemy marchewkę, rodzynki i orzechy oraz mieszamy je dokładnie.