SUPERPRZEPIS

Puszysta babka z serkiem waniliowym

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Puszysta babka z serkiem waniliowym Więcej zdjęć (4)

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznej babki.Z tego przepisu babka wychodzi idealna,lekko wilgotna i puszysta z wyczuwalną cytrynową nutką.

Składniki:

Puszysta babka z serkiem waniliowym

 

  • 3 jajka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • sok z połowy cytryny
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Puszysta babka z serkiem waniliowym
1.Jajka,masło lub margarynę ,cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy,śmietanę,sok z cytryny,obie mąki i proszek do pieczenia.Całość dokładnie ucieramy. 2.Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 3.Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy. 4.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Puszysta babka z serkiem waniliowym
Wszystkie składniki na babkę dokładnie ucieramy.
Puszysta babka z serkiem waniliowym
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki.
Puszysta babka z serkiem waniliowym
Następnie babkę pieczemy do zrumienienia.