dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Puszysta chałka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealnie puszysta chałka, po co kupować w sklepie , jak można ją upiec samemu:)

Puszysta chałka

Składniki:

Puszysta chałka

 

  • zaczyn (350g):

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysta chałka
Zakwas żytni wymieszaj z mąką pszenną i mlekiem (dzień wcześniej i przykryj ściereczką). Gotowy zaczyn wymieszaj w misce z maka pszenną, masłem, jajkami, cukrem i solą, chwilę wyrabiaj(ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli będzie za gęste, dodaj 1-2 łyżki mleka) Odstaw w misce na 10 minut. Ponownie wyrabiaj przez 10-15 sekund, odstaw na 10 minut. Powtórz wyrabianie, odstaw na 10 minut. Ogólnie cisto należy wyrabiać 3 razy co 10 minut. Przykryj i odstaw na godzinę.Wyrośnięte cisto podziel na 2 części, z każdej uformuj wałki dł.ok. 40 cm, zapleć warkocz(możesz także uformować dużą bułkę). Ciasto posmaruj rozmąconym masłem, posyp( czym lubisz;)) Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem na 1-2 godziny.
Chałkę piecz ok. 30 minut w temperaturze 200C, aż się pięknie zbrązowi. Bardzo smaczna z miodem i masełkiem.:)