Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami to idealny deser który będzie pasował do kawy i herbaty. Polecam

Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami

 

  • 6 dużych jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 5-6 łyżek jagód z syropu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - mieszamy. Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując.

Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do formy na tartę.

Rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu. Tartę wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 35 minut.

Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier.
Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - mieszamy.
Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując.
Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.
Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami
Rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu.