Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

'Puszyste' brownie z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzięki użyciu czekolady deserowej nie wyszło zbite, a mimo to bardzo czekoladowe :)

'Puszyste' brownie z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

'Puszyste' brownie z masłem orzechowym

 

  • 180 g masła
  • 150 g deserowej czekolady (45%)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 9 łyżeczek masła orzechowego

 

Sposób przygotowania:

'Puszyste' brownie z masłem orzechowym
Czekoladę deserową połamać, wrzucić do metalowej miski, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.W misce ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Wlewać powoli czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i proszek, zmiksować na niskich obrotach. Wsypać posiekaną czekoladę mleczną, zamieszać. Ciasto wyłożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać. W równych odstępach wyłożyć masło orzechowe. Końcem łyżeczki lekko zamieszać. Piec 30 minut w 160 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Dzięki użyciu czekolady deserowej i mlecznej ciasto nie jest zbite i klejące, a puszyste. Ale nadal mocno czekoladowe, a masło orzechowe dodaje fajnego smaczku :)
'Puszyste' brownie z masłem orzechowym
Czekoladę deserową połamać, wrzucić do metalowej miski, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
'Puszyste' brownie z masłem orzechowym
Etap 2W misce ubić jaja z cukrem na puszystą masę.
'Puszyste' brownie z masłem orzechowym
Etap 3Wlewać powoli czekoladę z masłem, cały czas miksując. Dodać mąkę i proszek, zmiksować na niskich obrotach. Wsypać posiekaną czekoladę mleczną, zamieszać.
'Puszyste' brownie z masłem orzechowym
Etap 4Ciasto wyłożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać. W równych odstępach wyłożyć masło orzechowe. Końcem łyżeczki lekko zamieszać.